Kanada informacje praktyczne

Kanada informacje praktyczne

Polacy podróżujący samolotem będą mogli wjechać do Kanady po uprzednim uzyskaniu eAT. Jednakże nie zwalnia to z obowiązku posiadania przy sobie paszportu. Jeśli chodzi o osoby, które będą przekraczać granice tego państwa drogą lądową lub morską, nie będą potrzebować wizy, natomiast są również zobowiązane do posiadania ważnego paszportu.
Zalecamy wypełnienie wniosku 72 godziny przed odlotem.W przypadku późniejszych zgłoszeń kanadyjski urząd nie gwarantuje terminowego rozpatrzenia wniosku.

Jak będzie wyglądać aplikacja?

Abym móc ubiegać się o wizę elektroniczną ETA należy posiadać:
ważny paszport
adres email
dokonać zapłaty
Elektroniczną wizę można zarejestrować tylko raz dla jednej osoby.

Przykładowo dla rodziny składającej się z trzech osób, trzeba będzie wypełnić i wysłać formularz trzykrotnie.
Wiza będzie ważna przez 5 lat lub do czasu utracenia ważności dokumentu, któremu była przypisywana.
Koszt uzyskania dokumentu będzie wynosił 7$ CAD

Niepoprawne lub niekompletne informacje podane przy rejestracji w systemie eTA mogą skutkować wykluczeniem z przelotu. Do rejestracji zalecamy używać wyłącznie podanego oficjalnego linka CIC (Citizenship and Immigration Canada).
Do złożenia wniosku potrzebny jest ważny paszport, adres e-mail i karta kredytowa do uiszczenia opłaty. Formularz online z wnioskiem o zezwolenie na podróż eTA jest obecnie dostępny w języku angielskim i francuskim.Dla osób niemieckojęzycznych kanadyjski urząd udostępnił instrukcję w języku niemieckim.

W przypadku złożenia wniosku o nowy paszport w ciągu pięcioletniego okresu ważności wniosku eTA trzeba wypełnić nowy płatny formularz. W okresie pięcioletniej ważności udzielone zezwolenie na podróż obowiązuje na nieograniczoną liczbę wjazdów. Po złożeniu wniosku otrzymasz e-mail z informacją o statusie rejestracji w eTA, a status ten możesz w dowolnym momencie sprawdzić przez internet.

Status rejestracji w systemie eTA jest sprawdzany przy odprawie. Prosimy pamiętać, że do odprawy możemy zaakceptować wyłącznie pasażerów ze statusem „eTA OK”, a przy ocenie tego faktu decydujące są informacje zapisane w systemie eTA. Pasażerów o statusie innym niż „eTA OK” musimy niestety wykluczyć z przelotu. Prosimy również pamiętać, że pomyślna rejestracja w systemie eTA nie gwarantuje zezwolenia na wjazd do Kanady. Decyzję o zezwoleniu na wjazd lub zakazie wjazdu podejmuje nadal kanadyjski urząd imigracyjny na lotnisku docelowym. Pasażerowie, którzy przy rejestracji otrzymają status „eTA NOT OK”, są proszeni o kontakt z ambasadą lub konsulatem Kanady.

Wnioski:
Zwolenienie z eTA:
obywatele Kanady, osoby posiadający podwójne obywatelstwa bądź mieszkańcy kanady na stałe
obywatele USA podróżujący samolotem będący stałymi oraz legalnymi mieszkańcami USA
obywatele krajów od których Kanada wymaga wizy również są zwolnione z wypełniania elektronicznej wizy ETA.

Co zrobić, jeśli nie wystąpiliśmy o eTA przed przybyciem na lotnisko? Jak uzyskać eTA w ostatniej chwili?
eTA należy uzyskać przed planowaną podróżą lub przejazdem tranzytowym przez Kanadę. W razie potrzeby można wystąpić o eTA w ostatniej chwili, korzystając z dowolnego urządzenia z dostępem do internetu, w tym z telefonów komórkowych. Ubieganie się o eTA jest prostym procesem online. Większość ubiegających się o eTA może spodziewać się odpowiedzi na adres e-mail w kilka minut po złożeniu wniosku.

Czy muszę wydrukować potwierdzenie otrzymania eTA?
Nie. eTA jest elektronicznie połączona z paszportem. Podróż jest możliwa jedynie z paszportem na podstawie, którego została wydana eTA.

Więcej informacji na temat nowego obowiązku wizowego, wymaganych dokumentach i zaleceniach dla turystów znajdziesz na: http://www.canada.ca
http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start-pl.asp